Weet u wie hier achter zit?

 

Het ontstaan van deze film.

Mijn hondje Terra nam me  februari 2017 mee naar het Plantsoen. Daar ontdekte ik een  leegstaande  metaalconstructie. Ik maakte me zorgen om de politieke ontwikkelingen en hing er een hart in van wilgentakken. 2 zwanenveren erbij en eronder de bordjes " open je hart " en " met dank  aan gemeente Leiden ". Het werd gerespecteerd en mocht blijven hangen. Oktober 2017 eindigde het leven  van Terra.

Het Plantsoen was haar lievelingsplek. Voor mij kreeg het een zware lading.

Toch kwam ik er  regelmatig terug.

Februari 2019.

De bordjes en de veren waren op.

Het hart hing er verdrietig bij.

Na precies 2 jaar hing ik er penselen in  en een bordje eronder met 1606 -  1636. De basis was gelegd. Nu de verdieping nog.

Tijdens de klimaatmars van 10 maart  vertelde iemand dat er  wekelijks in de Volkskrant  een artikel stond over  de Leidse  jaren van Rembrandt.

Ik  verslond ze en ging op speurtocht. Stambomen onderzoek. Een eerste verhaallijn ontstond op basis van een verhaaltje van Onno Blom. Dankjewel Onno!

Toen ik dochter Catharina van Swanenburgh op Google opzocht kwam Maria Catharina Swanenburg tevoorschijn.

Ik wist het!

Dit werd film waardig.

Nam contact  op met mijn film makker.

Het werd een co-productie.

De verhaallijn werd bijgeschaafd en bijgeschaafd. Eind april was deze klaar. Ondertussen hadden we al dagen  gefilmd en ontstond de eerste versie. Begin mei sprak ik de voice-over in en kon hij de beelden  er  overheen  gaan leggen. Op diverse locaties  werd nog gefilmd  en ondertussen regelde ik zaken die ook nodig waren. En betrok ik steeds meer mensen in mijn positief complot. Dat leverde veel tips en ook dat historisch bijzondere ding op. Het leek wel alsof ik in een Tsunami was beland. Alle  puzzel stukjes vielen uit de lucht op de juiste plaats. Ik hoefde er niet om te vragen, ze kwamen vanzelf. Met veel enthousiasme zette ik me 60 uur per week in vanaf 11 april. Had aan 1 Dummy ruim tekort. Langzaam werd de stapel dunner en dunner.  En nu is het voltooid. Maar het is nog niet klaar. Lees " Hoe nu

verder " maar.